Monday, December 25, 2017

Omer paša Latas – jedan od najvećih dželata Bosne i njegov poznati govor

Kako nije uspio da sprovede reforme u Bosanskom ejaletu sultan Abdulmedžid I, 1850. godine u Bosnu poslat svog najiskusnijeg čovjeka za gušenje pobuna, koje su naročito pogađale prostor Bosne i Hercegovine. Došavši u Bosnu Omer paša Latas se brzo obračunao sa ustanicima i potpuno skršio njihov otpor. I pored zvjerstva koje je učinio ostao je zabilježen jedan njegov poznati citat:

“Jah… šta vas pobih, a mašala jopet vas dosta osta. Pobojah se da se neću imati s kim sjetovati. Kad eto sreće, ima vas još uvijek. Pita me neki dan austrijski konzul:’Zašto vi u Bosni sve rješavate sabljom i mačem. Zašto ne glavom?’
A ja mu kažem :’Mnogo nas je ovdje konzule a zemlja mala, i Turaka i Bosanaca i Austrijanaca i Srba i Hrvata, mnogo nas. I niko neće da ide, svi hoće da ostanu, a zemlja mala. U onolikoj Rusiji niko se ne bi otimao za jednu Bosnu, a ovdje se tuku za svaki sokak.:’Suđeno joj sirotici, šta li! I još mu kažem:’A i lijepa je moraš priznat’!’- ‘Jeste al’ i skupa.’ Rekoh mu ja:’Pa što onda ne idete, i vi, i svi ostali? Ostavite je nama Bosancima pa ćemo mi kako znamo i umijemo i neće nam biti ni teško ni gore!”

No comments:

Post a Comment